Bu yazıda; mobbing davaları ile ilgili temel bilgiler yer almaktadır. Mobbing davası nedir? Mobbing davası görevli ve yetkili mahkeme hangisidir? Mobbing davası hangi mahkemeye açılır, hangi mahkeme bakar? Mobbing davası ne kadar sürer? Detaylar yazımızın devamında…
Mobbing Davası Nedir?
Öncelikle kısaca mobbing nedir, kısaca açıklayalım. Özellikle iş hayatında sıkça karşılaştığımız bu kavram, psikolojik şiddet olarak tanımlanabilir. Mobbing konusuna verilen önem giderek artmakla birlikte bunun bir suç olduğu ve önlenmesine dair çeşitli kanuni düzenlemeler yapıldığını biliyoruz. Mobbing olarak bilinen psikolojik yıldırma hareketinden korunmak için dava açma hakkınız bulunmaktadır. Özellikle çalışan bireyler, mobbing davası açarak haklarını arayabilir. Peki mobbing davasına hangi mahkeme bakar?
Mobbing Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Mobbing davasından kısaca yukarıda bahsettik. Peki mobbing davasında görevli mahkeme hangisidir? Mobbing davası hangi mahkemeye açılır? Öncelikle başvuru yapılacak mahkeme, mobbinge maruz kalınan iş yeri adresinin bağlı olduğu mahkemelerdir. Mobbing davasında görevli mahkeme ise çalışılan kuruma göre değişmektedir. Resmi kurumda yani kamu kurumlarında çalışıyorsanız İdare Mahkemesi’ne başvurmalısınız. Eğer özel sektörde çalışıyorsanız iş mahkemesi ya da asliye hukuk mahkemesi üzerinden mobbing davası açabilirsiniz.
Mobbing Davası Ne Kadar Sürer?
İlgili mahkemede mobbing yapıldığına dair bunu ispatlayan belgelerle dava açtık diyelim. Peki mobbing davası ne kadar sürer? Bu tamamen yaşadığınız mobbing olayını belgelendirmenize, ispatlı bir duruma getirmenize bağlıdır. Ek olarak mahkemeden mahkemeye de dava süreci değişebilmektedir. Normal şartlarda bu davalar 1 yıl sürmektedir. Fakat dava sonrası Yargıtay’da temyiz süreci de olacağından genel olarak toplamda 2 yıl sürebilen davalardır.